Logo
Logo

Kontaktiraj nas
+381643771499

Akcelerator 2018 - Venture Growth

Pomažemo da skaliraš svoj startap na internacionalnim tržištima i dobiješ investiciju

Prijavi se!

Tvoj startap rešava ključne probleme u zajednici i na tržištu?

Želiš da skaliraš iz Srbije ka stranim tržištima?
Naša misija je da te dovedemo do sledeće faze tvog startapa pomoću investicija i izlaska na internacionalno tržište!

* Prijave su otvorene do 20-og marta *
* Samo do 5 startapova će biti primljeno *

Šta dobijaš?

Biramo do 5 startapova koji će dobiti novčanu investiciju i sa kojima ćemo raditi na razvoju njihovih rešenja kroz mentorstvo, poslovna putovanja ka ciljanim internacionalnim tržištima i praćenje rezultata u svrhu privlačenja drugog kruga investicija.

Investicija se dobija za 7% udela u vlasništvu tvog startapa

20K evra novčane investicije od naše grupe anđel investitora - “Angel Hub Deal"

30K evra u uslugama i podršci pri akceleraciji - mentorstvo, prolazak kroz kurikulum, izlazak na internacionalna tržišta.

Pristup lokalnim i inostranim kontaktima: savetnici, investitori i partneri.

Poslovna putovanja na ciljana internacionalna tržišta u svrhu uspostavljanja konekcija i širenja.

Eksperti i mentori iz tvog sektora/industrije koji sa tobom rade i lokalno i sa tržišta na koje se širiš.

Pitching takmičenja, veštine pregovaranja i direktni pregovori.

Putovanje kroz Akcelerator

Kako ćeš, za 6 meseci, razviti svoj startap tako da je spreman za investiciju i skaliranje: April - Oktobar 2018

Kurikulum i ekspertize

Kurikulum za učenje tvog startapa i celog tima kombinuje ključne kompetencije potrebne za jedan startap i građenje ekspertiza po sektorima:
- Prodaja i marketing
- Liderstvo
- Pitching - Komunikacija
- Građenje tima
- Finansijsko planiranje i menadžment
- Procesi i operacije
- Pravni problemi

Mentorstvo

Sam ‘know-how’ te neće dovesti do cilja. Egzekucija zahteva izdržljivost, fokus na prodaji i rastu, konkretne veštine i liderstvo. Mentori ti pomažu kroz praksu, tako što gledaju na šta se fokusiraš, daju konkretan feedback, predloge i znanje za taj fokus. Radićeš sa mentorima iz Srbije, celog Balkana, EU, SAD i tako dalje.

Praćenje i rezultati

Pratimo vaš razvoj i egzekuciju strategije kako bi lakše postignuli željene rezultate. Diskutujemo, dajemo konkretne korake i ocenjujemo sve tačke na putu razvoja.

USLOVI

Rešavaš realan problem na tržištu i kroz to stvaraš pozitivan uticaj i profit.
Industrije od posebnog interesa su: agritech, edukacija/kultura, društvene mreže, čista energija i čista/održiva tehnologija, finansijska inkluzija, poljoprivreda, blockchain, AI i slične. Koristiš tehnologiju kako bi osigurao skalabilnost.
 Startap vođen od strane žene (preferirano, ne obavezno).
Ljudi sa različitim veštinama, ekspertizama i iskustvima u timu.
Preduzetništvo i startap put je za tebe dugoročno opredeljenje. U ovome si zato što voliš ono što radiš. Tvoj startap je tvoja strast. Tvoja izlazna strategija (prodaja startapa) je dugoročna: 5-7 godina.

KO SU STARTAPOVI?

Startapovi sa kojima smo radili kažu da je investicije teško pronaći u Srbiji. Pristup internacionalnom kapitalu i investicijama, sa ciljem širenja na druga tržišta, uglavnom ne postoji. Potreban je “pametan” novac, a ne samo keš. Tu fale jake konekcije i inostrani savetnici, kako bi lakse dobili investicije.

KRITERIJUMI IZBORA

UTICAJ
Pozitivan uticaj na okruženje i društvo.

TIM
Tvoj tim je posvećen; poseduje različite veštine; okrenut je ka rastu. Žene i muškarci su na vodećim pozicijama.

TRAKCIJA
Moraš da pokažeš da prodaješ; da imaš korisnike; tvoj kupac je izvan granica našeg regiona. Stvaraš prihode.

BIZNIS MODEL
Imaš solidno razumevanje tokova prihoda i fokusiran si na rast i skaliranja. B2B i B2C.

BITNE INFORMACIJE

Akcelerator je organizovan od strane Impact Hub-a Beograd u saradnji sa Startup Wise Guys.

Rok za prijavu: 20. mart
Pitching Demo Day: 28. mart
(samo odabrani startapovi će biti pozvani na Demo Day)
Početak akceleratora: 2. april

*Samo 5 odabranih startapova će primiti investiciju
*Broj prijava je ograničen

MENTORI

NAŠ FOKUS

Strastveni smo kada je u pitanju podržavanje rasta startapova i preduzetnika koji stvaraju profitabilna rešenja sa pozitivnim uticajem na npr. poljoprivredu i lokalnu proizvodnju, finansijsku inkluziju, obrazovanje/kulturu, alternativnu energiju, fer i animal-friendly lepotu i zdravlje.

Takođe znamo da timovi sa ženama koje donose odluke i ženama suosnivačicama imaju prednost u postizanju održivijih rezultata koji donose više prihoda, profita, i uticaja na društvo i okruženje. Pokazalo se da je raznolikost veština kod timova veliki uzrok dugoročnog rasta. Žene lideri i preduzetnice uglavnom brže shvataju vrednost koju različitost i diversifikacija imaju za dobrobit biznisa.

IMAŠ PITANJA?

pozovi nas na +381643771499
ili nam se javi mailom
Takođe možeš da dođeš na otvorena vrata svakog radnog dana od 17h do 18h

PITANJA I ODGOVORI


1. Moj startap je pretezno vezan za IT i TECH - da li mogu da apliciram?
Naravno da da! Veoma dobro znamo koliko su IT, TECH i AI ključne industrije za unapređivanje rešenja, za skalabilnost i njihove primene su zaista veoma važne za rešavanje stvarnih problema.

2. Kada je najbolje vreme da apliciram za VG Akcelerator?
Akcelerator ima za cilj da ubrza investiciju kao i spremi za skaliranje na internacionalna tržišta. Takođe, cilj akceleratora je da služi kao validacija i podigne te na sledeći nivo (na primer, pripremi za investiciju od 500.000EUR) kako bi se tvoj tim pojavio na internacionalnim tržištima. Ti znaš u kojoj si fazi i koji je tvoj sledeći korak. Može biti da već imaš rešenje na srpskom tržištu kao i klijente (pa nakon test faze nastavljaš dalje da rasteš) kao i dobru ideju ko su tvoji idealni klijenti i u Srbiji i u inostvantvu. Sa druge strane, možda imaš dizajnirano rešenje za internacionalna tržišta i Srbija nije relevantna za tvoju test fazu. To je takođe odlično! Prijavi se i opiši nam šta tražiš. Mi ćemo ti ogrovoriti i zajedno ćemo osmisliti najbolju opciju. Impact Hub Beograd nudi programe akceleracije i za približavanje proizvoda tržištu i za povećavanje trakcije!

3. Kako funkcioniše proces apliciranja?
Pri prijavljivanju potrebno je da popuniš bazične informacije o svom startapu. Naš tim će pregledati aplikacije i javiti ti se kako bismo te bolje upoznati: malo ćemo proćaskati i tvoj tim će biti pozvan na neke od naših događaja ili na naša otvorena vrata kada ćemo ponuditi priliku za postavljanje pitanja. Formular sa malo detaljnijim informacijama o tvoj startapu ćeš popuniti tokom našeg prvog sastanka. Ispunjene aplikacije će biti pregledane i ocenjene do 20. marta kada će finalisti biti pozvni na Demo Day koji će se održati 28.marta. Samo izabrani finalisti će učestvovati na ovoj poslednjoj tački selekcije odakle će do 5 startapa biti izabrano za Akcelerator koji počinje 2. aprila.

4. Kakav tip proizvoda ili usluge moj startap treba da ima da bi dobio investiciju?
Investiramo u startapove koji rešavaju realne probleme i odgovaraju na realne potrebe tržišta. Važno je da tvoj startap u simbiozi sa tehnologijom može eksponencijalno da raste i širi se, odnosno da je skalabilan.

5. Kako da znam da li je moj proizvod/usluga skalabilan?
Prava skalabilnost u biznisu predstavlja mogućnost širenja i rasta prihoda uz minimalno povećanje operacionalnih troškova. Uzmimo primer restorana - kada biste ga otvarali na novoj lokaciji, imali biste velike rashode vezane za prostor, tekuće troškove, opremu i osoblje. Iz tog razloga bi u ovom slučaju bilo bolje da potražite inovativni model rasta koji nije baziran na dupliranju postojećeg objekta.
Možda franšiza? Najčešće se skalabilnost dobija kroz softverska rešenja. Ali i proizvodi mogu da skaliraju - samo je potrebno naći inovativni model!

6. Da li mogu da apliciram i sa B2C i sa B2B prodajnom strategijom?
Naši partneri Start-up Wise Guys su fokusirani na B2B modele, dok smo mi kao Impact Hub Beograd itekako zainteresovani i radimo podjednako na razvijanju i B2B i B2C prodajnih strategija. Međutim, naše tržište se pokazalo kao sporije kada je u pitanju B2C tako da za sakliranje savetujemo i onima koji su B2C orijentisani da razvijaju paralaleno i B2B strategiju.

7. Da li je preduslov da imamo ženu u poziciji suosnivačice da bismo mogli da apliciramo?
Postojanje suosnivačice nije uslov za apliciranje. Ipak, mi podržavamo osnivačke timove čiji su članovi i žene i muškarci jer smatramo da rodni balans veoma doprinosi snazi timova. Iskustvo je pokazalo da su žene u timu garancija za funkcionisanje tima i razumevanje tržišta. Takođe, mi podržavamo osnivačice i suosnivačice u tradicionalno muškim sektorima i podržavamo proizvode i usluge koji osnažuju položaj žena.

8. Da li investirate samo u specifične sektore?
Nama su veoma zanimljiva rešenja koja odgovaraju na stvarne izazove u poljoprivredi, energetici, u kulturi i obrazovanju, u finasijskom ukljucivanju. Ali smo otvoreni i za resenja iz drugih industrija takodje!

Prijavi se!